5 Manieren om miskopen te voorkomen

closet-organizing-closet-organizing-ideas-reviews-wirecutter-a-new-york-times

We kennen het allemaal. Dat fantastische jasje in een kleur die je nog niet hebt. Helemaal in love in het pashokje. Eenmaal thuis hang je het in de kast en ziet het jasje het zonlicht niet meer. 

Zonde van je geld. Zonde van je kast, want er hangen spullen in die je helemaal niet draagt. Iedere keer als je ernaar kijkt - ja, dat moet ik echt een keer gaan dragen. Maar niet vandaag. Zo gaan er weken en soms jaren voorbij voordat het jasje uiteindelijk toch ergens op een kledingruil beland.

Miskopen zijn niet helemaal te voorkomen, maar wel echt een heel stuk in te dammen. 

Ik help je graag op weg!

 

1. Begin bij je eigen kledingkast

Een duurzame wereld zonder miskopen begint bij jezelf. We verzamelen een hoop door de jaren heen, en zien soms door die klerenbomen het beloofde bos niet meer. Ga eens voor je kledingkast staan. Haal de items waar je niet blij van wordt uit je kast. Maak een nee-tas en een misschien-tas. Bewaar de misschien-tas een half jaar op een plek waar je hem niet ziet. Pak die erbij na de 6 maanden, en bedenk je dan of je het gemist hebt. Nee? Dan kan het alsnog weg! Bonjour de nee-tas direct naar de ijhallen of naar het leger des heils. Organiseer wat je over hebt  op kleur, seizoen en gelegenheid. Zo zie je goed wat je al hebt, en wat je nog nodig hebt.

Bepaal Je Stijl

Om miskopen te voorkomen is het slim om eens stil te staan bij waar je blij van wordt. Welke mensen gaan in jouw ogen goedgekleed? Wat wil jij uitstralen? Welke elementen trekken jou aan (no pun intended) in een outfit? 

Zet deze ideeën om in een concreet - jawel - moodboard! Pinterest is hier bij uitstek geschikt voor. Pin alles wat je tof vindt en ga dat dan eens analyseren. Zie je er patronen (sorry) in en hoe zou je dat in je eigen stijl kunnen integreren?

unsplash-image
562A2004

Ken Jouw Kleur

60% tot 90% van je eerste indruk heeft met kleur te maken. Weet welke kleuren je goed staan. Ga na welke contrasten, stoffen, materialen, accenten en printjes jou er gezond en goed uit laten zien. 

Als je nog iemand zoekt die hierbij kan helpen, ben je bij BoomImpress op het goede adres ;)

Ken Je Lijf

Het begin van alle wijsheid is zelfkennis. Was het niet zo? Geldt stiekem ook voor wat je wel en niet staat. Weten welke pasvormen jouw lichaam goed staan is essentieel of jij straks blij bent met je outfit of niet. 

Maar ook, wat zijn de verhoudingen van jouw unieke figuur? Heb je brede schouders? Smalle taille? Dikke bips? Lange nek? Ga eens voor de spiegel staan en bestudeer jezelf. Wat zijn mijn pluspunten? 

unsplash-image
unsplash-image

Maak Een Plan

Maak een inventarisatie. Wat hangt er nog in je kast na je grote schoonmaak? Wat heb je nog nodig? Maak een lijstje van de basics. Op deze blog vindt een voorbeeld van wat fijne basics zijn om sowieso te hebben. 

Verduurzaam je kast door voor goede materialen te kiezen die lang meegaan. Natuurlijk houdt je tijdens je plan ook rekening met welke kleuren en pasvormen jou goed staan.

Stick To Your List

Wat je niet moet vergeten is dat winkels en looproutes er op ingericht zijn om jou te verleiden. De drang om iets te willen kopen is helemaal niet gek. Met dopamine in ons systeem als beloning en sluwe marketingmannetjes (en vrouwtjes, laat ik hier nou niet seksistisch over doen) die aan ons trekken - moet je van goede huize komen om nee te zeggen. 

Probeer je aan je lijstje te houden om miskopen mis te lopen. Met die nieuwe items in je kledingkast zie jij er goed uit, en straal je uit wat je wilt!

Store-photo-windsor
Joella van der Boom, Personal Shopper

Vragen, Opmerkingen & Tips

Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Voor vragen over mode of duurzaamheid mag je me altijd even een berichtje sturen op info@boomimpress.nl. Ik denk graag met je mee! 

BoomImpress is een initatief van Personal Shopper en Styliste,
Joella van der Boom.

Naast ideeën over Duurzame Mode kun je ook bij haar terecht voor een Kleur- en Stijladvies, Garderobecheck, Personal Shopper Sessie, en workshops op het gebied van Non-Verbale Communicatie, de Eerste Indruk en Personal Branding.